Løb:
Løb er blevet en folkesport igennem de sidste 10 år. Løbetræning kan synes simpel, men det er den “non contactsport¨ i Danmark med flest skader. Skaderne opstår for det meste pga. overtræning eller som et symptom på, at der er en nedsat funktion et sted i vores krop. Hvis denne nedsatte funktion ikke behandles, vil skaden blive ved med at opstå ved en given belastning.
Fødder:
Fødderne er den struktur i kroppen som skal tage mest belastning igennem livet. Når vi løber belaster vi vores fødder med 5-6 gange vores egen kropsvægt. Hvis fodens funktion er nedsat, er der andre strukturer som må tage den belastning, som foden ikke absorberer. Dette kan skabe skader i skinneben, knæ, hofter, ryggen mm.
Indlægssåler:
For det meste kan man genskabe en normal funktion i foden, så skader forsvinder og ikke kommer igen. I visse tilfælde er vi så hæmmet af fejlstilllinger i vores fødder, at vi kan blive nødt til at understøtte foden med indlægssåler. Dette kan både være permanent eller kun ved udøvelse af sport.
Løbestilsanalyse:
På trods af en stor udvikling af løbesko, ser vi stadig mange som får skader. Dette kan skyldes forkerte sko, forkert træning eller en nedsat funktion i foden.
Flere undersøgelser viser at valg af løbesko er den hyppigste grund til skader i forbindelse med løb.
Ved hjælp af løbestilsanalyse er vi i stand til at analysere fodens bevægelse under belastning. En analyse kan være med til at give os et billede af hvorfor en bestemt skade bliver ved med at opstå.
Behandling:
En ordentlig undersøgelse, samt en gennemgang af træningsmængden kan, tit være nok til at stille en diagnose. Med en diagnose kan man planlægge et forløb som typisk indeholder: manuel behandling, træningsændringer, evt. nye løbesko eller indlægssåler.